Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Ο Κ. Π. Καβάφης στην Οδό Πανός /
C. P. Cavafy


Κυκλοφόρησε το τεύχος 147 (Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010) του περιοδικού Οδός Πανός με αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό, το οποίο επιμελήθηκε ο συγγραφέας Διονύσης Στεργιούλας.

Στο αφιέρωμα συνεργάστηκαν οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Αντρέας Παγουλάτος, Φίλιππος Φιλίππου, Φώτης Θαλασσινός, Δημήτρης Κόκορης, Παναγιώτης Γούτας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Βασίλης Ιωαννίδης, Θάνος Φωσκαρίνης, Γιώργος Χρονάς, Πωλίν Γαλανοπούλου, Ελευθερία Ντανούρα, Χρίστος Κρεμνιώτης & Αντώνης Μποσκοΐτης. Επίσης αναδημοσιεύονται κείμενα της Μαργαρίτας Δαλμάτη και του Γλαύκου Αλιθέρση.

Ο ποιητής Ντ. Χριστιανόπουλος μεταφέρεται νοερά στο χωριό της μητέρας του και στα χρόνια που έζησε ο Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μ. Κουμανταρέας καταθέτει την προσωπική του εμπειρία από την αλληλεπίδραση με το έργο του Καβάφη. Ο Δ. Στεργιούλας ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα πίσω από τις λέξεις και "αποκρυπτογραφεί" το ποίημα Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας, που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του ποιητή. Η επίδραση του Νίτσε στον Καβάφη είναι το θέμα της εμπεριστατωμένης μελέτης του Α. Παγουλάτου. Ο εικαστικός Β. Ιωαννίδης συνθέτει μια περιεκτική βιο-εργογραφία του ποιητή φωτίζοντας γεγονότα που καθόρισαν την μετέπειτα εξέλιξή του, ενώ ο Δ. Κόκορης εστιάζει στη γεμάτη ανατροπές λογοτεχνική σχέση του Καβάφη με τον Καίσαρα Εμμανουήλ. Ο Θ. Φωσκαρίνης μιλά για τη Μαργαρίτα Δαλμάτη και την ενασχόλησή της με το καβαφικό έργο. Ο Π. Γούτας γράφει για τις «εξαίσιες κλίνες» στην ποίηση του Καβάφη και ο Φ. Θαλασσινός δανείζεται στίχους από το ποίημα Φωνές, που παρασύρουν την ψυχή σε έναν σπαραχτικό μονόλογο. Ο Κ. Μπούρας εξομολογείται μια στιγμή έμπνευσης στο σπίτι του ποιητή στην οδό Sharm El-Sheikh, ο Φ. Φιλίππου εξηγεί πώς κατέληξε στην απόφαση να παρουσιάσει τις τελευταίες μέρες του Καβάφη σε μυθιστόρημα, ενώ ο Χρ. Κρεμνιώτης ψηλαφεί πτυχές της ψυχής του ποιητή σε συνάρτηση με τον έρωτα, τη μεταφυσική, το κενό. Η συγγραφέας Π. Γαλανοπούλου κάνει ένα σύντομο σχόλιο με αφορμή μεταφράσεις του Καβάφη και η Ε. Ντανούρα αναφέρεται στη θέση που κατέχει η Αντιόχεια στο έργο του ποιητή. Αυτό το «ωραίο ταξίδι» στο καβαφικό σύμπαν κλείνει με κείμενο του ποιητή Γιώργου Χρονά, με την παρουσίαση -από τον Α. Μποσκοΐτη- των μουσικών που συνεισέφεραν στο αφιέρωμα αυτό και, τέλος, με την ανθολόγηση είκοσι επτά ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη.

Ακολουθούν αναλυτικά τα περιεχόμενα του αφιερώματος:

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Το χωριό της μητέρας μου και ολίγα καβαφικά

Μένης Κουμανταρέας
Ένας θεός μου

K. Π. Καβάφης
Eις τα περίχωρα της Αντιοχείας

Διονύσης Στεργιούλας
Το τελευταίο ποίημα του Καβάφη

Αντρέας Παγουλάτος
Η επίδραση του Νίτσε στην ποίηση του Καβάφη

Φίλιππος Φιλίππου
Πώς ο Καβάφης έγινε ήρωας μυθιστορήματος

Φώτης Θαλασσινός
Φωνές

Δημήτρης Κόκορης
Κ. Π. Καβάφης: τα του Καίσαρος

Παναγιώτης Γούτας
Και πλάγιασα στες κλίνες των

Κωνσταντίνος Μπούρας
Στο ντιβάνι του Καβάφη

Ελευθερία Ντανούρα
Η Αντιόχεια στο έργο του Καβάφη

Βασίλης Ιωαννίδης
Τρίπτυχο για τον Καβάφη

Γλαύκος Αλιθέρσης
Το πρόβλημα του Καβάφη

Θάνος Φωσκαρίνης
Η Μαργαρίτα Δαλμάτη και ο Καβάφης της

Μαργαρίτα Δαλμάτη
Η Καβαφική ποίηση

Πωλίν Γαλανοπούλου
Ο Κ. Π. Καβάφης από Ρώσους διανοούμενους

Χρίστος Κρεμνιώτης
Το Κενό και ο έρωτας

Γιώργος Χρονάς
Κ. Π. Καβάφης

Αντώνης Μποσκοΐτης
Ο Καβάφης των μουσικών του τεύχους 147

Είκοσι επτά ποιήματα του Καβάφη
[ανθολόγηση Διονύσης Στεργιούλας]

Στο cd που συνοδεύει το τεύχος συμπεριλαμβάνονται απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Γιώργο Χρονά και τον Θάνο Σαμαρά, καθώς και μελοποιημένα ποιήματα από τους Μιχάλη Τρανουδάκη, Lolek, Μάιρα Λιούγκου & Τάσο Καπίρη [επιμέλεια Αντώνη Μποσκοΐτη].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.